Er bestaat geen mooier werk dan schrijven. Maar er is iets wat heel erg in de buurt komt: werken voor een uitgeverij. Vorige week las ik een boek dat dit mooie vak alle lof bezingt die het verdient: ABC van de literaire uitgeverij door Podium-uitgever Joost Nijsen.
De titel spreekt weinig tot de verbeelding; de inhoud doet dat des te meer. Dat Joost Nijsen leuk en interessant kan schrijven over zijn vak blijkt al uit zijn wekelijkse column op de site van de uitgeverij, en hij houdt dit moeiteloos een heel boek lang vol. En hoewel de alfabetische indeling een droge feitenopsomming doet vermoeden, is ABC van de literaire uitgeverij juist een zeer persoonlijk boek geworden, vol met ervaringen, geheimen en meningen.
Ik heb zelf ook een sterke mening over hoe het uitgeefvak beoefend zou moeten worden, maar heb vaak moeite om deze in woorden te vangen, iets wat Nijsen wel lukt. Bovendien ben ik bij lange na niet in de gezaghebbende positie die hij heeft, met een zelf opgebouwde literaire uitgeverij. Hij doet uit de doeken hoe hij het vak leerde, hoe hij begon als uitgever (met een heruitgave van auteursrechtenvrij werk; oplage: 1000 stuks) en hoe hij uitgroeide tot een eigenzinnige uitgever die geliefd is in alle lagen van het boekenvak. Wat overigens niet wil zeggen dat iederéén hem lief vindt. Om succesvol te zijn moet je soms ook dingen doen die anderen niet zo leuk vinden.
Er bestaat geen vast recept om succesvol te zijn als uitgever, want daarvoor is het boek een te grillig product. Het is niet mogelijk om voor elke titel marktonderzoek te doen – er verschijnen er te veel en vaak in te kleine oplages – en daarom moet je afgaan op je neus, je buik of een ander richtinggevend orgaan. Nijsen beschrijft mooi hoe spannend dit het vak maakt en laat daarmee zien dat je een avonturier moet zijn om erin te stappen, maar vooral een allesoverheersende liefde moet hebben voor boeken. Dat straalt uit ieder lemma van zijn boek en straalde ook af op mij als lezer. Toen ik dit boek dichtsloeg, was ik nog blijer met mijn leven dan ik daarvoor al was.
Dit boek wil ik heel graag lezen, het staat op mijn verlanglijstje! De column van Joost Nijsen lees ik ook met plezier.
Leuk, Inge! Als je zijn column met plezier leest, zal dit boek je ook zeker bevallen.