Where the magic happens

Er is een bekend internetplaatje dat illustreert wat je comfortzone inhoudt. Het is een kleine, veilige cirkel waarin niks gebeurt. Ernaast staat een grotere cirkel. Dát is where the magic happens.

Bij de gratie van grilligheid
Door de manier waarop dit plaatje wordt weergegeven, lijkt het alsof de comfortzone voor iedereen hetzelfde is. Namelijk: die kleine, veilige cirkel waarin niets gebeurt. Maar ik krijg meer en meer het gevoel dat het voor mij precies andersom is. Mijn comfortzone is een enorme cirkel – alhoewel ik dat niet eens zo zie, want een cirkel is te netjes, en mijn comfortzone bestaat juist bij de gratie van grilligheid. Ik voel me pas op mijn gemak als ik nieuwe dingen doe, het liefst zo vaak mogelijk.

Je moet alles een keer gedaan hebben
Waarschijnlijk ben ik zo iemand die, als ze het niet zo stom vond klinken, zou roepen dat ‘je alles in je leven minstens een keer gedaan moet hebben’. Gewoon lekker uitproberen en ik zie wel wat ervan komt. Daar voel ik me comfortabel bij, want als ik ergens bang voor ben, is het gezapigheid. En dat is dus precies wat zich buiten mijn comfortzone bevindt: gezapigheid.

Pas op de plaats
Ik verveel me snel en ben dus altijd nieuwe plannen aan het maken. Plannen die ik vervolgens weer heel snel achter me laat, want dan heb ik ze uitgevoerd. Maar soms is het beter om iets niet te doen. Omdat ik er mensen mee kan kwetsen, bijvoorbeeld, of er mijn baan mee op het spel zet. Dan weet ik dat het slimmer is om pas op de plaats te maken en naar die kleine, nette cirkel te gaan. Ver buiten mijn comfortzone en het kost me een bijna bovennatuurlijke wilskracht om me daar terug te trekken, maar absoluut een magische plek.

Foto: Ralph Unden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *