Lekker gewoon gebleven

In de Viva van deze week staat een interview met Gerard Ekdom, waarvan op de site een preview staat met de titel: Gerard Ekdom kent ook verdriet. Daarop komt een reactie van iemand die het apart vindt dat zulke dingen worden neergezet alsof het wereldschokkend is. “Bekende of beroemde mensen zíjn ook mensen”, schrijft zij. Natuurlijk. En in Nederland nog meer dan elders.

Het gros van de Nederlandse sterren leidt een heel gewoon Nederlands leven. Volgens mij heeft dat er vooral mee te maken dat BN’er zijn niet automatisch betekent dat je ook veel geld hebt. Integendeel zelfs, in sommige gevallen. Voor Nederlandse films geen miljardenbudgetten en de meeste televisieklusjes zullen ook geen fortuin opleveren. Ik ben opgegroeid in een gewone wijk in Hilversum (waar villawijken de uitzondering zijn, voor de goede orde) en om de hoek woonde Felix Meurders. Met een grote heg om zijn huis, weliswaar, maar toch tussen de gewone mensen. En toen ik naar New York vloog in de ‘economy comfort’-klasse van de KLM, zat ik naast Peter van der Vorst. Wil RTL geen business class-ticket vergoeden voor de tripjes die hij maakt voor ‘Van der Vorst ziet sterren’, of kiest hij er zelf voor om gewoon te blijven? Hoe het ook zij: het is tekenend voor de manier waarop BN’ers leven.

Het is geen toeval dat iedereen weleens op straat een BN’er tegen het lijf is gelopen. Deze mensen hebben niet zoals Hollywoodsterren de ruimte om een personal assistant in te huren die de boodschappen doet, maar zijn al blij als Albert alles aan huis bezorgt. Ze hebben geen nanny die de kinderen op sleeptouw neemt, maar mogen al blij zijn als ze hun kroost naar de kinderopvang kunnen brengen. Het is een gedwongen gewoonheid waarin Nederlandse celebs zich bevinden. Ze hebben wel de lasten (minder privacy; vandaar ook die drie meter hoge heg om Felix Meurders’ tuin) maar slechts heel beperkte lusten (geld en luxe). Des te vreemder vind ik het dat zo veel Nederlanders bekendheid nastreven via bijvoorbeeld talentenjachten. Vooral de ‘lege bekendheid’ die zonder noemenswaardig talent bereikt is, lijkt me vreselijk. Iedere scheet die je laat wordt breed uitgemeten op televisie en in de bladen, en je ziet er nauwelijks iets voor terug.

Ik kan eigenlijk maar één voordeel bedenken aan BN’er zijn: je mag meedoen aan Wie is de mol. Dat is dan ook echt alles.

4 thoughts on “Lekker gewoon gebleven

  1. Hmnja. Nee. Niet met je eens. De BN-ers die jij noemt zijn van het C-kaliber. Ik denk dat het voor iemand als Linda de Mol, Paul de Leeuw, Konining Beatrix, of (daar gaan we) Sylvie van der Vaart/Meis anders is. Ik zie hun niet economy class vliegen, en zij hebben wél nanny’s en wonen niet in een huis met een haag en hebben wel luxe. Natuurlijk verwachten we wel van ze dat ze normaal doen, want zo heurt het nou eenmaal in NL.

  2. Haha Nelly, dat doet me denken aan een gesprekje dat ik een tijdje geleden had met een vriendin n.a.v. de eerste uitzending van ‘Maestro’. Ik zei dat ik geen idee had wie Kleine Viezerik moest zijn, waarop zij verbaasd zei: ‘Ken je die dan niet? Kleine Viezerik, van Sterren Springen!’

    Klopt Martine, er zijn er natuurlijk een paar die wel de luxe levensstijl hebben die hoort bij echte celebrities (al kun je je afvragen hoe fijn dát dan weer is, maar goed, andere discussie). De overige BN’ers – van C t/m Z-kaliber – moeten veel verduren voor een beetje spotlights.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *