Inpakken en vergeten

Vergeet je tandenborstel niet, zei Rolf Wouters vroeger al. Ik heb het in mijn oren geknoopt, Rolf. Maar als ik mijn tandenborstel niet vergeet, dan is het wel iets anders.

Komend weekend mag ik weer. Inpakken. Dit keer voor een rondreis van drie weken door Japan, dus dat is even andere inpakkoek dan een weekendje in de bossen bij Havelte. (Waarvoor ik trouwens wél ooit mijn tandenborstel vergat, iets waar ik om middernacht achter kwam, toen de 3 kilometer verderop gelegen supermarkt al dicht was. Dan realiseer je je pas echt hoe belangrijk een tandenborstel is.) Al weken van tevoren hou ik me bezig met de grote vraag: wat moet ik allemaal meenemen? Toch weet ik nu al dat ik een cruciaal item zal vergeten, want dat gebeurt me elke keer, hoe lang ik ook nadenk over mijn paklijst.

Ik ga op reis en ik neem (niet) mee
Om die lijst zo compleet mogelijk te krijgen speel ik een soort ‘Ik ga op reis en ik neem mee’ met mezelf. Niet dat ik al die dingen uit mijn hoofd kan opdreunen. Daarvoor zijn het er veel te veel. Nee, ik schrijf netjes in een opschrijfboekje wat ik denk nodig te hebben. Dat gaat volgens een ingenieus systeem: ik bedenk de ergste doemscenario’s en probeer te ontdekken welk ontbrekende voorwerp eraan ten grondslag ligt. Bijvoorbeeld “wat als ik een prachtige tempel zie en ik kan geen foto’s maken”. Fotocamera dus, niet vergeten. En een extra accu en oplader en geheugenkaartjes.

Vergeet het onverwachte
Door deze voorwerpen hier te noemen en ze in mijn boekje te schrijven, heb ik de kans geminimaliseerd dat ik ze vergeet. Het vergeten item is namelijk altijd iets wat je niet verwacht. Dat is het verraderlijke van inpakken en ook de reden waarom het zo veel stress geeft. Ongeacht de dingen die je allemaal wél meeneemt, dat wat je vergeet lijkt op locatie ineens het belangrijkste van alles te zijn. Zo vergat ik eens mijn oversized slaapshirt mee te nemen en moest ik de eerste nacht in een hemdje slapen, tot ik de volgende dag een nieuwe nachtpon kon kopen. Het was vreselijk.

Wat het deze keer zal zijn, weet ik uiteraard nog niet. Om de stress hierover zo klein mogelijk te maken heb ik besloten dat wat ik ook vergeet, ik het mezelf niet kwalijk ga nemen. In Japan hebben ze ook accu’s, tandenborstels en slaapshirts. Ik vraag me alleen af of ze die laatste ook in maatje oversized hebben.

One thought on “Inpakken en vergeten

  1. Herkenbaar! hahaha hoewel ik me nu inderdaad probeer te overtuigen van het feit dat ze alles ook in het buitenland verkopen. Zolang ik man, kind, paspoorten, medicijnen en geld bij me heb, komt het vast goed.
    Geniet van je reis! En achteraf lezen we vast wel wat je nou vergeten was?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *