Huishoudbeurs: helemaal niet zo hysterisch

Lange tijd heb ik geloofd in alle vooroordelen omtrent de Huishoudbeurs. Het leek me een waar gekkenhuis, met hysterische huisvrouwen die gillen en dansjes doen voor een gratis fles Sorbo. Nu ik een echt huis heb – ook al doe ik niks in het huishouden – leek me dat een goed moment om het eens zelf te beoordelen.

Laat ik vooropstellen dat het erg makkelijk is om de Huishoudbeurs lachwekkend te vinden, als je op zaterdagmorgen om kwart over negen in een volgepakte trein zit met 90 procent vrouwen, of als je een touringcar ziet leegstromen waaruit afwisselend telkens één vrouw en dan weer een trolley tevoorschijn komt. (Die trolleys kun je trouwens ook voor 15 euro kopen op de beurs zelf, als je ‘m vergeten bent of nog niet bezit.)

De beurs zelf verkeert in een soort identiteitscrisis. Aan de ene kant zijn er de stands waar je met korting voedingsmiddelen en huishoudartikelen kunt scoren; de stands waar de trolleys worden volgeladen. Met de freebies valt het tegen – dat gaat niet veel verder dan een mueslireep of een vaatwastablet. Toch houdt de beurs die bekendstaat als de scoorbeurs voor huisvrouwen wel vast aan dit concept, en gedeeltelijk ook aan het imago. Terwijl het grootste deel van de beurs daar weinig meer mee te maken heeft.

Je kunt rijden in een elektrische auto, fröbelen, je laten opmaken, er zijn optredens van bekende artiesten, je kunt op de foto met een halfnaakte man, zestienjarige meisjes doen een gooi naar een modellencarrière en in elke hal staat wel een stand met het een of andere massageproduct. En dan zijn er nog talloze kraampjes die niet zouden misstaan op een markt, met voornamelijk kleding, tassen, horloges en schepsnoep. Kun je ook meteen zien wat de trends van het komende marktseizoen worden, en welke spullen uit 2012 ze nu héél graag kwijt willen voor een ‘beursprijsje’.

Eigenlijk is de Huishoudbeurs een combinatie van een supermarkt, TelSell, een braderie en de vroegere Megafestatie. Maar wat vooral opvalt is dat het helemaal niet zo hysterisch is als je zou denken. Het is gewoon een dagje uit waar allerlei soorten vrouwen op afkomen, die ook weer ieder hun eigen interesses hebben. Of je nu model wilt worden of je entreekaartje eruit wilt halen in kortingen cq gratis producten: het kan allebei. Maar ik geef je geen garanties.

Foto: Huishoudbeurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *