Go Danni!

Mensen houden van underdogs. Ik in elk geval wel. Daarom is Danni Lowinski, waarvan gisteren de eerste aflevering op tv kwam, zo heerlijk om naar te kijken.

Een underdog kenmerkt zich door twee dingen: hij of zij wordt tegengewerkt, maar laat zich niet uit het veld slaan. En misschien nog wel belangrijker: hij past zich niet aan in de hoop er op die manier beter tussen te komen, nee, hij blijft zichzelf en zoekt andere wegen om zijn droom waar te maken. Ziedaar het aloude recept voor een personage waar je onmiddellijk van houdt.

Zo ook Danni Lowinski. Ik hield al van haar in de promo’s en ik hield gisteravond nog meer van haar. Toegegeven, het is geen hoogstaande televisie, en het zou een stuk makkelijker zijn om SBS weer eens flink te bashen – aan de zender kleeft toch zoiets als de Comic Sans MS van het medialandschap. Maar SBS is net als Danni: hoeveel shit ze ook over zich heen krijgen, ze houden vol. Dat valt alleen maar te prijzen. Net als het feit dat ze een paar echt nieuwe gezichten introduceren op de Nederlandse televisie.

Terug naar Danni. In de eerste scène is te zien hoe zij afstudeert als advocaat. Op geheel eigen wijze, want deze voormalige kapster ziet er nog steeds uit alsof ze eerder thuishoort in de salon dan in het gerechtshof. En ze is niet van plan daar verandering in te brengen. Jammer genoeg is het daardoor nogal lastig om aan de slag te komen als advocaat, totdat ze een ingeving krijgt: ze gaat juridisch advies geven voor één euro per minuut.

Hoe krankzinnig dit idee ook is – ik dacht nog: neem gewoon die baan als managementassistente, dan heb je tenminste iets – het is wel een logische zet. En het geeft ook weer aan waar de underdog goed in is: zichzelf blijven en volharden. Met een heleboel humor bovendien.

Ergens is het jammer dat er in de eerste aflevering al veel ontwikkeling zit – het is bijna een film in drie kwartier. Het zou leuker zijn geweest als het allemaal nóg wat moeilijker ging, waardoor we nog meer van Danni’s vechtersmentaliteit zouden zien. Maar ik verwacht dat ze dat in de komende afleveringen meer dan goedmaakt. Mijn hoop is dat deze serie een soort Ugly Betty in de juridische wereld wordt, en dat we van haar “concullega” (sorry voor het kotswoord) Olivier, gespeeld door Freek Brom, nog veel meer gaan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *