Elly’s Choice

Een mysterieuze aankondiging in mijn mailbox: de lancering van Elly’s Choice op 27 augustus, en je bent van harte uitgenodigd om erbij te zijn. Er werd de afgelopen tijd heel geheimzinnig gedaan over dit nieuwe concept, maar duidelijk was wel dat het groot, grootser, grootst gepresenteerd zou worden. Gisteravond was het dan zover.

Het was inderdaad een indrukwekkend feestje. Midden in het Vondelpark, met een rode loper, een open bar, veel bekende gezichten (Tanja Jess, Elle van Rijn, Susan Smit, Saskia Noort e.v.a.) en een hoog glamourgehalte. Dit was zien en gezien worden, no doubt about it. Maar het ging natuurlijk allemaal om Elly’s Choice. Wat houdt het in? Een e-bookabonnement waarbij je – als je jaarlid wordt – voor € 2,99 per maand tien e-books kunt downloaden. Het aanbod wisselt elke maand en je hoeft niet alles te downloaden cq lezen, maar het mag wel. En dan mag je de boeken gewoon houden, dus je hoeft ze niet binnen een gestelde periode uit te lezen zoals via de bibliotheek. Een reteslim idee, want: hoe kun je nou nee zeggen tegen tien e-books voor 3 euro? Ik kreeg zelf gisteren een kaartje voor een gratis maandabonnement, dus ik ga het sowieso uitproberen, maar de kans is groot dat ik ook lid blijf.

Het aanbod
Het belangrijkste om abonnees te werven en te behouden, is het aanbod op peil houden. Natuurlijk wordt er voor de lancering zwaar geschut ingezet: Saskia Noort, Jill Mansell, Nicci French, Herman Koch, het zijn niet de minste auteurs van wie de boeken in het assortiment zitten. Toch denk ik dat hier noch in de beginperiode, noch in de toekomst de echte kracht in zit. Het zijn eerder de onbekendere titels binnen Elly’s Choice waarvan ik verwacht dat die mensen over de streep trekken. Laten we eens kijken naar het aanbod van de eerste maand:

Debet van Saskia Noort: heb ik al gelezen
Blauwe maandag van Nicci French: heb ik al gelezen
Zomerhuis met zwembad van Herman Koch: heb ik al gelezen
Huisje boompje feestje van Jill Mansell: heb ik nog niet gelezen, maar zal ik wel downloaden voor een regenachtige dag
Thriller van Suzanne Hazenberg: leuk, had ik nog nooit van gehoord (!), lijkt me een goed boek
Het Rosie Project van Graeme Simsion: heb ik al gelezen
De belofte van Odessa van Natacha de Rosnay: lijkt me niet echt wat
De boekenapotheek aan de Seine van Nina George: ken ik nog niet, zal ik zeker downloaden
Kinderen van het ruige land van Auke Hulst: staat al een tijd op mijn verlanglijst, maar nog niet gelezen, dus zeker het beste boek van dit maandaanbod voor mij
Om adem te kunnen halen van Christine Otten: nog niet gelezen, wel van plan

Hoe ‘dieper’ in de lijst, hoe leuker het voor veellezers wordt. Want boeken komen pas minimaal vijf maanden na verschijning beschikbaar voor Elly’s Choice, dus de nieuwe bestsellers van Herman Koch, Nicci French en Saskia Noort zullen zeker door de fans eerder gekocht worden. Maar onbekendere boeken zoals ‘De boekenapotheek aan de Seine’ en ‘Thriller’ zijn echte verrassingen, en ik hoop ook dat mensen die wellicht door de grote/populaire namen worden aangetrokken, wat literairder werk gaan lezen nu ze het toch kunnen downloaden.

Ik denk dat ikzelf het maandabonnement er iedere maand wel uit haal. Nu vind ik het al prettig als ik een e-book voor 5 euro kan downloaden, dat is een prijs die ik makkelijk overheb voor één enkel boek. Zou er dus elke maand maar één boek voor me bij zitten, dan is het al de moeite waard.

De virtuele to-read list
Het enige nadeel van dit systeem dat ik nu zie, is de overload. Ik zal waarschijnlijk geneigd zijn om elke maand wel de helft van de boeken te downloaden, waardoor al snel mijn e-reader vol staat met boeken die ik voor mijn gevoel moet lezen. De virtuele to-read list zal als een malle groeien. Ik weet nog niet hoe dat voor mij en andere abonnees zal zijn, en of het misschien een reden is om op een gegeven moment weer even geen abonnee te zijn en ‘bij te lezen’. Ook hoop ik niet dat ik door Elly’s Choice zal nalaten boeken te lezen die níét in het assortiment zitten.

Overigens was ik gisteren als auteur op het feestje. Niet omdat mijn boek nu al via Elly’s Choice wordt aangeboden, maar wel omdat dit in de toekomst misschien gaat gebeuren. Zomer & Keuning is namelijk ook onderdeel van VBK media, een van de uitgeversconcerns die hiervoor de handen ineen hebben geslagen (samen met Dutch Media). Het lijkt mij heel leuk als een boek van mij in Elly’s Choice komt, al was het maar omdat het potentiële bereik wordt geraamd op ‘enkele honderdduizenden abonnees’ in de komende jaren. Stel je voor! Het verbaast mij niet dat dit concept gepresenteerd wordt als de redding voor de Nederlandse (e-)boekenmarkt, want het heeft ontzettend veel potentie.

Ik ben enthousiast, als lezer en als schrijver.

2 thoughts on “Elly’s Choice

  1. Zeker een heel goed initiatief. Ik ben, als lezer, in ieder geval erg enthousiast. Al denk ik dat het om er een langlopend succes van te maken nog wel wat aan gesleuteld zal moeten worden. Maar de eerste opzet is er in ieder geval.

    Leuk ook om te lezen hoe jij er als auteur naar kijkt. Al vraag ik me af of auteurs, met de huidige lage abonnementstarieven, er echt (financieel) wijzer van worden. Van een hoog bereik alleen kun je niet eten tenslotte 😉

    1. Stel je voor dat er echt 200.000 abonnees zijn (dit is nu nog hypothetisch, maar is wel het doel). Als je dan het maandbedrag – € 2,99, dus in totaal bijna 6 ton – overslaat op tien boeken, is het bijna € 60.000 per boek. Ik mag hopen dat er meer dan de gebruikelijke 10 procent naar de auteur gaat, maar zelfs dan nog zou het een kleine 6000 euro zijn. Voor een ‘oud’ boek is dat een leuk extra bedrag om nog te verdienen.

      Gaat Elly’s Choice ook nieuwere boeken aanbieden, zoals jij in je blog hoopt, dan zal het abonnementsgeld inderdaad omhoog moeten en behoort de auteur ook (veel) meer te krijgen. Want dan gaat het wrs. ten koste van de reguliere verkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *